’t Peeske Beek

Geschiedenis Bergherbos

Al in de ijzertijd woonden er mensen in Beek/Montferland. IJzer werd gewonnen uit klapperstenen die werden opgegraven in het bos. Bekijk het filmpje van Natuurmonumenten over de primitieve ijzerproductie:

Door de rivierklei van de rivieren Rijn, IJssel en Oude IJssel ontstond er ook een baksteenindustrie. Nog steeds is een aantal steenfabrieken actief. Rijd over de dijk langs de Rijn van Elten naar Tolkamer en je ziet ze liggen. Het is een aan te raden doel overigens, Tolkamer met zijn Rijnpromenade. Ook Emmerich heeft een levendige Rijnboulevard met tal van terrasjes.

Uitspanning met restaurant ‘ t Peeske

Bijzonder in Beek is ’t Peeske. Nu een uitspanning aan een klein meertje, begon het zijn bestaan als waterbuffer voor waterradmolen, gebouwd door bakker Reijers in 1885. Hij liet de hooggelegen poel, een bergmeertje, uitgraven tot molenkolk.

Helaas functioneerde de molen niet omdat er onvoldoende watertoevoer was. Al na een jaar werd de molen gesloten. Het Peeske wordt achtereenvolgens een boordenwasserij en een badhuis, al bleek het kwelwater in de voormalige molenvijver daarvoor toch te koud. Ook het kweken van forellen mislukte. Het water in dit bergmeertje, uniek in Nederland, wordt door een bron in het Bergherbos gevoed. Het meertje wordt gevuld met regenwater dat op hoger gelegen gedeelten valt en door de druk van deze hogere delen uit de grond wordt geperst. Ditzelfde fenomeen doet zich voor bij de Sprung in Stokkum en de Bansprong bij Braamt.

Kinderen hebben er zich vroeger nog met waterfietsen op het meertje bij het Peeske vermaakt en ook werd erop geschaatst in de winter. Nu is het een populaire uitspanning waar je kunt eten. Het is een ijkpunt van Natuurmonumenten en het Pieterpad loopt erlangs.