Mountainbiken Achterhoek

De bossen van het Montferland

Vanuit uw vakantiehuis in Montferland De Rode Waan op de burgerboerderij De Waanhoeve heb je een schitterend uitzicht op de bossen van het Montferland. Het heuvelachtig bosgebeid rond het Montferland bevat zo’n 1800 hectare is ligt in het oostelijk deel van de provincie Gelderland niet ver van de grote plaats Doetinchem. Rondom het Bergherbos/Montferland liggen dorpen als Zeddam, s’ Heerenbergh, het Duitse Elten en aan de westelijke kant Beek. Rondom de heuvels liggen akkers die omzoomd zijn met houtwallen en die rijk begroeid zijn met kruiden.

Het Montferland is een glaciale stuwwal ontstaan in de IJstijd. Deze stuwwal strekt zich vanaf het Montferland via Kleef en Nijmegen richting de Betuwe uit. De stuwwal is door invloeden van de Rijn weliswaar verdwenen aan de oppervlakte, maar in de diepere ondergrond nog altijd aanwezig. De Rijn met zijn rivierklei heeft er door de eeuwen door ook voor gezorgd dat er veel ijzer in de grond zit. Beek is dan ook al in de ijzertijd bekend als een nederzetting waar men primitief ijzer bewerkte.

Bergherbos in Montferland

Montferland is overigens slechts één heuvel en slechts een deel van wat officieel het Bergherbos heet. Het hele Bergerbos kenmerkt zich dan ook door on-Nederlandse steile hellingen. Befaamd is de Peeskesbult een echte col voor fietsers en een oefenplek voor de wielerfanaten uit het inmiddels verfilmde beroemde boek Ventoux van de Volkskrant-journalist en columnist Bert Wagendorp.

Mountainbiken Achterhoek

De stuwwal Montferland heeft nog een aantal broertjes en zusjes: de Hettenheuvel is de hoogste heuvel met 91,6 meter. Daarnaast zijn er de Galgenberg (66,8 m), de Elterberg, net over de grens in Duitsland tussen Elten en Stokkum (82,4 meter) en de Hulzerberg (84,6 meter).

Omdat het terrein zo geaccidenteerd is, is het ook een geliefd gebied voor mountainbikers. Mountainbiken Achterhoek door het Montferland is vooral populair, vanwege de mountainbikeroute van 25,5 kilometer die door het gebied loopt met op enkele plekken de mogelijkheid tot afsnijden en inkorten. De route bevat flinke klimmen en snelle afdalingen en loopt over de Hettenheuvel, de Keurvorstenheuvel, de Hulzenberg en tenslotte de Galgenberg. Voor deze gemarkeerde route is en ATB-vergunning nodig.

Bij de VVV Montferland in s’ Heerenberg liggen verschillende fietsroutes voor u klaar.