Hoort de regio nu bij Duitsland of Nederland… De streek wisselde nog al eens. Eeuwenlang viel de regio onder de invloedssfeer van het bisdom van Kleef. Pas sinds de staatkundige veranderingen na het Congres van Wenen (1815) viel het weer toe aan Nederland. Nog steeds is de streek behoorlijk katholiek en wordt er flink carnaval gevierd. Op Rosenmontag, de maandag aansluitend op het carnavalweekend, is er in Beek een van de grootste optochten in de regio. Er nemen zo meer dan 100 praalwagens en groepen deel.
Smokkelroute via Boterweg
Omdat de grens deels door het Bergherbos/Montferland loopt, werd er uiteraard flink gesmokkeld door de jaren heen. Vooral boter was direct na de Tweede Wereldoorlog populair en naar dit zuivelproduct is dan ook een weg vernoemd; de Boterweg loopt door het Bergerbos.
In de jaren ’50 en ’60 ontstonden er grote supermarkten aan de Nederlandse zijde van de grens waar Duitsers vooral koffie en boter kwamen kopen, omdat die artikelen in Duitsland zo duur waren. Een bijzonderdere anekdote in de Nederlandse-Duitse geschiedenis is de Butternacht: Na de Tweede Wereldoorlog behoorde Elten vanaf 1949 een tijd bij Nederland in het kader van de herstelbetalingen.
In de nacht van 31 juli op 1 augustus 1963 werd Elten echter weer Duits na vele onderhandelingen. In de dagen voor de teruggave van Elten werd elke opslagruimte in de plaats (huizen, bioscopen, danszalen) en omgeving gevuld door handelaren in koffie en boter. Ook stond heel Elten vol met geparkeerde vrachtwagens vol boter. Om 12 uur s’ nachts werd hun handel legaal Duits. Er zijn die nacht miljoenen verdiend.
Bevrijdingsroute Achterhoek
De oorlog heeft meer sporen nagelaten in de Achterhoek. In het Bergherbos zijn nog heel wat militaire relicten; sporen uit beide wereldoorlogen te vinden. In 2014 werd de bevrijdingsroute 1944-1945, als deel van de Liberationroute Europe, vrijgegeven. Deze bevrijdingsroute namen de geallieerden bij de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland. Een van de poorten van die bevrijding lag in ’s Heerenbergh en liep langs Zeddam. Deze bevrijdingsroute is zowel te fietsen, te bewandelen als met de auto te volgen.
Lijkt het u wel wat om de bevrijdingsroute te bewandelen, te fietsen of per auto te volgen? Details en kaarten kunt u verkrijgen bij de VVV Montferland.